stickere.net - Stickere Decorative si Tablouri Canvas

Simbolul fericirii pe chipul unui copil

Când eşti copil, eşti cel mai fericit. Nu ai griji, nu ai nevoi, ai doar de respectat mesele impuse de părinţi, să mergi la şcoală şi să iei note bune, iar când eşti la joacă să nu te loveşti. Însă nu toţi copiii sunt norocoşi. Există şi copii care se află în centre de plasament, iar părinţi le sunt îngrijitorii de acolo. De aceea Mână cu Mână au lansat un proiect prin care se strâng fonduri (donații online și de la companii) pentru activități pentru copii în afara centrelor de plasament (în comunitate, pentru integrarea socială), dar, în același timp, sunt transmise aceste mesaje general valabile cu privire la modul în care societatea trebuie să privească existența copiilor din centrele de plasament și să reacționeze corect în acest context. Copiii din centre de plasament nu sunt doar cifre, nici probleme de rezolvat, ci sunt copii, viitori adulți în societate, în societatea noastră!

Proiectul pe scurt:

Împreună cu fotograful Horia Manolache, fotograf implicat anterior în proiecte sociale importante, cu rezonanţă în mass-media la nivel naţional şi internaţional, copiii din 2 centre de plasament din judeţul Constanţa vor realiza fotografii artistice având ca subiect tocmai mâinile copiilor şi legătura simbolică între copii, personalul din centre şi comunitate. Fotografiile vor ilustra speranţă, viitor pozitiv, prietenie, echipă, capacitate de reuşită, atitudine pozitivă în general.

Se doreşte ca fiecărei fotografii să îi fie alăturată câte o poveste despre “mâini”, câteva cuvinte despre copii – de la cei care îi cunosc sau chiar câteva cuvinte spuse de ei, despre idealuri, speranţe, viitor; dar şi implicarea unor personalităţi din lumea literară, care să aibă o impresie doar prin prisma fotografiei respective. Dorim să publicăm şi o carte-album cu fotografii şi cuvinte, un proiect artistic deosebit. În paralel, sub îndrumarea unei persoane avizate în domeniul picturii, copiii vor fi invitaţi să realizeze desene şi picturi de asemenea cu mâini sau chiar viziuni mai largi.

Vor fi lansate website-urile dedicate www.ManaCuMana.ro şi www.CopiiCuViitor.ro, unde vor fi expuse rezultatele proiectului. Vor exista pagini în social media. Bloggeri ambasadori ai campaniei vor fi invitaţi să se implice şi să promoveze proiectul. În paralel, campanie media locală şi naţională, online şi offline. Se vor realiza expoziţii online şi offline în Constanţa şi Bucureşti (mall-uri şi alte spaţii publice, inclusiv neconvenţionale), diverse evenimente asociate.

Strângerea de fonduri se va realiza prin donaţii online şi offline, de la persoane fizice şi companii, prin mai multe sisteme, pornind de la “cumpărarea” de fotografii şi desene, inclusiv licitaţie. 100% din fondurile obţinute se vor utiliza pentru activităţi dedicate copiilor din centrele de plasament implicate în campanie, mai ales activităţi în afara centrelor (excursii, programe culturale şi artistice, activităţi recreative, spectacole, cursuri, meditaţii şcolare etc.).
Dintre toate fotografiile illustrate, eu am ales-o pe aceasta. Mi-a transmis un mesaj autentic, de forţă interioară a copiilor aflaţi sub o presiune uriaşă şi, mai ales, necăjiţi de soarta aceasta care s-a abătut asupra lor. O mânuţă ce vrea să arate un căluţ, iar calul simbolizează fericirea. Considerat un animal nobil, calul mai este şi simbol de curaj, graţie şi viteză, precum şi de virilitate în tradiţia occidentală, simbolizând focul şi cerul. O fotografie ca şi celelalte toate realizate de Horia Manolache și ilustrate de Gabi Toma, fac încojurul inimilor noastre, să fim mai buni!