Echilibrul în
viaţă s-a dovedit în ultimele 8 luni pentru mine doar o punte ruptă peste care
au trecut fel de fel de alimente nu tocmai sănătoase. Mâncatul la ore
nepotrivite, fast food-ul şi băuturile carbogazoase, toate au început să-mi
fragmenteze sănătatea corporală, chiar şi creierul. Am început să uit, să
vorbesc singur în casă uneori, şi niciodată nu mi-am pus un semn de întrebare.
Până într-o dimineaţă, când pe holul apartamentului fiind, gata de plecare spre
locul de muncă, m-am prăbuşit pur şi simplu. Am căzut la pat, mi se făcuse rău
şi nu ştiam de unde mi se trage şi de ce.
Dar doctorii îşi
dau repede seama şi încep să stea cu gura pe tine. Am fost trimis la analize,
analize cu care am revenit, după ce m-am pus puţin pe picioare, la cabinetul
medicului de familie şi a văzut multe, şi multe vă voi spune şi eu azi, aici,
în acest articol.
- Nu e păcat de
tinereţea ta, băiete? zice doctorul, uitându-se la mine peste lentilele
ochelarilor.
- Dar ce s-a
întâmplat, domn’ doctor? întreb eu, cu jumătate de gură.
Avea să îmi
transmită că inima are palpitaţii duble faţă de cât trebuie să aibă, iar lipsa
vitaminelor a făcut ca anemia să crească în mine precum un copăcel recent
sădit.
Aşa a început să scrie pe o foaie de hârtie ce am voie şi ce
nu să mănânc. Cum globulele roşii erau sărace în hemoglobină, astfel că
transportul oxigenului de la plămâni către celule şi al dioxidului de carbon de
la celule către plămâni se realiza cu dificultate, doctorul scria şi spunea cu
voce tare: incluzi în alimenaţie ficatul, carnea roşie slabă, peştele,
gălbenuşul, fructele uscate şi produsele pe bază de soia. Mai consumi următoarele:
ceapa, usturoiul, fasolea, mazărea, nucile, seminţele, legumele cu frunze verzi, verdeţurile
proaspete.
Limitezi consumul de spanac şi rubarbă – acea plantă exotică
despre care unii spun că este fruct, iar alţii că face parte din categoria
legumelor, fiindcă amândouă conţin acid oxalic ce reduce absorbţia fierului.
De asemenea, cobaltul este un element necesar în vederea
prevenirii anemiilor.
Carenţele de cobalt apar rar, se manifestă, de obicei, în
formele severe de anemie şi se tratează prin aport de vitamina B12.
Aşadar, totul se rezuma la vitamina B12…
Vitamina B12 face parte din familia vitaminelor B,
alaturi B1, B2, B3, B6 şi B9 şi este necesară pentru buna funcţionare a
sistemului nervos şi producţia de celule roşii.
Cobalmina este supranumită şi „vitamina roşie” datorită
rolului esenţial pe care îl are în transportul oxigenului în organism şi în
sinteza hemoglobinei, substanţă prezentă în globule roşii din sânge
(eritrocite).
Datorită proprietăţilor sale, vitamina B12 este necesară
pentru funcţionarea normală a sistemului nervos şi a creierului.
Vitamina B12 este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se
dizolvă în apă. Ea nu poate fi stocată în organismul uman pentru utilizare
ulterioară, aşadar avem nevoie în fiecare zi de un aport de B12.
Lipsa de vitamină B 12 duce la amețeală, oboseală,
tahicardie, paloare, tulburări de vedere, depresie, stări care nu m-au menajat
nici pe mine deloc, dar de care m-am vindecat după ce medicul mi-a prescris Vitamina B12 Vital, un medicament
creat în Germania, apărut nu de mult şi pe piaţa românească.
Mi-a mai zis să consum carne, ouă şi lactate fermentate,
principalele surse în care se găseşte cobalamina; alimentele de origine animală.
Cum apar carenţele de
vitamina B12
Carenţele de cobalmina apar atât printr-o alimentaţie
deficitară, cât şi din cauza unor tulburări care pot afecta modul în care este
absorbită vitamina de către organism.
Pacienţii care suferă de gastrită, ulcer sau sindrom
de reflux gastro-esofagian şi administrează medicamente pentru reducerea
secreţiei de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompă de protoni) pot
dezvolta carenţe de B12.
Persoanele care au boli inflamatorii intestinale (boala
Crohn, boala celiacă), precum şi pacienţii care au suferit diverse intervenţii
chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel de expuşi posibilelor stări
carenţiale de B12.
Alte cauze care pot declanşa carenţa de cobalmină sunt lupusul şi afecţiunile
autoimune, alcoolismul, afecţiunile bacteriene sau parazitare la nivel
digestiv.
Cum se corectează o
carenţă de B12?
Pentru a contracara o eventuală carenţă de B12 este bine să
existe o alimentaţie cât mai completă şi complexă. Dacă se alege sau este
nevoie să se renunţe la consumul de carne, lactate sau ouă, se poate opta
pentru alimentele îmbogăţite cu B12 sau la suplimente alimentare.
Persoanele diagnosticate cu anemie pernicioasă, sunt nevoite
să administreze vitamina B12 intramuscular sau să administreze oral doze mari.
O atenţie deosebită acestei vitamine trebuie să o acorde
persoanele cu tulburări digestive şi persoanele înaintate în vârstă. Este
indicat să administreze un supliment de multivitamine care să conţină şi
vitamina B12.
Viitoarele mamici pot administra acid folic împreună cu B12
pentru a preveni posibilele defecte de tub neural, traduse prin malformaţii
severe la bebeluşi.
După tot chinul acesta, mi-am învăţat lecţia şi dimineața o
încep cu un suc din sfeclă roșie şi morcov, făcut repede. Acum am două gustări
bazate pe fructe, iar la prânz obligatoriu servesc ciorbă cu legume, plus puţină
carne de vită sau pui. Ziua se încheie cu un iaurt în care adaug câteva semințe
de in. Dacă vreau să vizionez un film, am tot timpul lângă mine un castron cu
floricele de porumb, perfect pentru porţia de cabohidraţi.
B12 Vital a fost lansat de curând pe piața din România, şi
este un supliment alimentar care aduce un plus de energie şi este ideal pentru stres.
Mai mult, combate extenuarea, reduce oboseala și îmbunătățește calitatea
somnului.
B12 Vital nu este un medicament, ci este o vitamină
hidrosolubilă esențială pentru organism, un supliment produs de WÖRWAG Pharma,
o companie germană cu un renume foarte bun la nivel internațional.
Recomandarea de administrare este de 1 comprimat B12 Vital
pe zi, înghiţit întreg cu o cantitate suficientă de apă, de preferinţă înainte
de micul dejun. A se reţine că substanţa activă este vitamina B12.