Nu știu câți români știu că țara noastră se situează pe
locul al 7-lea în Europa în ceea ce privește consumul de bere pe cap de
locuitor; pe primele locuri în top situându-se Cehia, Germania şi Austria .
Aceste date nu sunt deloc îngrijorătoare în condiţiile unui consum moderat, ba,
mai mult, un pahar cu bere băut zilnic nu dăunează, ci chiar ajută. Berea hidratează şi, spre
deosebire de băuturile răcoritoare carbogazoase, consumate în exces mai ales
vara, aduce organismului şi vitamine şi minerale.
Cum alegi o bere bună
Nu este pretenție, ci rafinament, să alegi o bere bună. Cel
mai important în alegerea berii este, evident, gustul. Însă mai sunt și alte
criterii după care putem face selecţia din varietatea de tipuri de bere de pe
piaţă, astfel încât beneficiile să depăşească riscurile. Pentru mine, o bere bună este cea
nepasteurizată, fără porumb şi chimicale adăugate. Aşa că, dacă vreau să
gust una de calitate, merg spre berile ce provin din fabrici serioase. Chiar dacă preţul este şi el un factor esenţial, nu am cum să nu sesizez că gustul extraordinar.
Cerealele și apa sunt cheia
Am spus că gama de bere este foarte variată, cuvinte
valabile şi în privinţa cerealelor din care este produsă această băutură. Dar,
atenție, şi aici tot gustul face diferența. Pentru sănătate nu contează prea
mult din care cereală este făcută berea , deşi
noi ştim că berea
făcută din porumb nu e grozavă. Contează foarte mult materia primă, calitatea
cerealelor adică. Acestea trebuie să fie malţificate aşa cum trebuie şi,
evident, hameiul joacă rolul cel mai important, fiindcă dă calităţile hedonice:
gust, miros, aromă. Şi hameiul creşte în zone mai nordice, de aceea e posibil
să fie considerată mai bună berea
germană. Totuși, este doar un mit!
Unul dintre avantajele majore ale berii cu adevărat bune, spre deosebire
de altele, este că nu există posibilitatea să fie falsificată. Nu există
ingredient pentru a fi pus, astfel încât să fie o copie. Berea are un procese de fabricare destul de
rapid şi nu se poate obţine altfel decât clasic. Orice s-ar adăuga, înseamnă
scumpirea producţiei. Ca o comparaţie, la vin există sticluţe cu arome, de
exemplu, care se adaugă şi astfel poate fi falsificat vinul.
8 motive care
dovedesc faptul că berea
este SĂNĂTOASĂ pentru organism
1. Berea
prelungește viața. Cei care consumă în mod regulat sau moderat bere au cu 19%
mai puține șanse să moară într-o anumită perioadă de timp decât persoanele care
nu gustă o picătură.
2. Berea
ajută în lupta contra cancerului. Un ingredient din bere ajută corpul să lupte
cu cancerul. Xantomul - un flavonoid care se găsește în hamei, este un
antioxidant care inhibă enzimele care cauzează cancer.
3. Berea NU provoacă “burta de bere”. Nu sunt suficiente
dovezi știintifice în spatele ideii că berea
provoacă acea burtă rotundă. Asocierea dintre bere și obezitate, dacă există,
este probabil slabă.
4. Berea
impiedică formarea pietrelor la rinichi. Persoanele care beau în mod frecvent
bere au cu 41% mai puține șanse să facă pietre la rinichi.
5. Berea
are mai puține calorii decât laptele degresat sau sucul de portocale.
6. Berea
cu hamei protejează împotriva Alzheimerului. Xantomul poate să protejeze
creierul de boli degenerative cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
7. Berea
este plină de vitamine. Dacă analizăm berea ,
am fi uimiți de câți supernutrienți sunt în ea.
8. Berea
face oasele mai puternice. Un pahar sau două de bere pe zi ajută la sănătatea
oaselor, pentru că este bogată în siliciu, cheia unei densități minerale bogate
în oase.
Totuși, sunt și persoane cărora consumul de bere le este interzis. În primul rând, femeile însărcinate, apoi persoanele care suferă de orice înseamnă boală hepatică, de la cele mai uşoare la cele mai grave afecţiuni, au contraindicaţie să bea bere. Nici cei cu diverse afecţiuni inflamatorii digestive, cum sunt gastritele, ileitele, duodenitele nu ar trebui să bea bere. Mai mult, cina ia sedative, hipnotice, barbiturice, are clar contraindicaţie la orice fel de alcool. Nici șoferii nu trebuie să bea vreun pic de alcool.
Cum arată O
O bere de 10 trebuie mai întâi să fie produsă de oameni de 10,
cu tehnologie de 10. Așadar, undeva în Transilvania, mai exact în localitatea
Lancrăm, localitate aflată în apropiere de Sebeș (Jud. Alba), se află o
fabrică. Poziționată strategic, în centrul țării, se aude, din punct de
vedere tehnologic, că este una dintre cele mai moderne din lume, spun oficialii
săi. Fără foc nu există fum, așadar să vedem argumentele.
*Conform legii purităţii berii (Germania ,
anii 1500), aceasta nu poate fi obţinută decât din malţ, hamei, drojdie şi
apă.
*Conform legii purităţii berii (
Curățenie brici, o altfel de muncă și un maestru berar ca la carte
Totul din inox curat, pe lângă care se plimbă cei puținii
angajați. Computerele formează masa de lucru, iar Maestrul berar nu
lipsește din peisaj decât noaptea, când se odihnește în patul său de
acasă.
Fabricația acestei beri se urmărește, după cum am spus, pe
computere. Doar un singur inginer studiază deciziile pe care le ia
computerul în prima etapă – de la transformarea prin fierbere a
malțului de orz în must, reacție care se petrece în cazanele uriașe, până
la produsul finit.
Amprenta românească
Rețeta berii poartă amprenta maeștrilor din
Categorie: lager
premium (4,5 -5% alcool), o bere ușoară, cu un gust fin
Această bere este nepasteurizată. Tehnologia de ultimă generație
a făcut să fie eliminate mai multe procese vechi în fabricarea industrială a
berii în România (filtrarea prin kieselgur, pasteurizarea și stabilizarea prin
PVPP sau Silicagel).
Apa, ingredientul principal, este adusă din munții Șureanu, și
microfiltrată mecanic: nu se adaugă aditivi pentru tratarea acesteia, aditivi
care ar putea să strice gustul berii. Mai mult, microfiltrarea se face pe
întreg procesul de fabricație. Stabilizarea se face prin filtrare prin
agaroză, un extract din alga agar-agar, o tehnologie ultramodernă, ecologică și
fără reziduuri.
După aproximativ 7-8 ore de fierbere și pregătire, mustul de
bere este răcit la 9 grade, i se adaugă drojdiile selecționate, de cultură, și
este lăsat la fermentare timp de 8 zile. Așa se transformă amidonul în
alcool.
Faza de maturare a berii este următoarea: se răcește la
minus un grad, apoi își desăvârșește gustul timp de 2-4 săptămâni, înainte de a
ajunge în sticle.
Oxyproof. Garanția
prospețimii
Sistemul barieră OxyProof, inovație tehnologică ce include
atât capacul cât și materialul PET al ambalajului, împiedică simultan pierderea
dioxidului de carbon și pătrunderea în interior a oxigenului, garantând
prospețimea și savoarea berii Albacher.
Cred că ați ghicit despre ce bere este vorba; ALBACHER, cea
care aparține de Romaqua Group, o companie cu capital autohton privat, cu 20 de
ani de activitate, ce are în portofoliu 9 branduri: Borsec (ape minerale naturale natural
carbogazoase şi plate), Stânceni (apă minerală naturală carbogazoasă),
Aquatique (apă minerală naturală oligominerală plată), Giusto (băuturi
răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Giusto
Elektrik (băutură energizantă), Albacher, Dorfer şi Mühlbacher
(bere). Borsec este liderul pieţei de ape minerale naturale, iar Giusto
Natura liderul pieţei de băuturi răcoritoare plate (still drinks). Romaqua Group
are 2.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 160 milioane de
euro.
Pe lângă toate acestea, Grupul a mai lansat două branduri de
bere, Dorfer şi Mühlbacher.
Albacher este prezent pe piaţă cu sortimentele Albacher
Premium, Albacher Winter, Albacher de Paști şi Albacher Radler, acestea fiind
îmbuteliate atât la PET şi doză, cât şi la sticlă.
Dozele de bere Albacher au fost primele din România cu
protecție din folie de aluminiu.
În cei 10 ani, la fabrica din Sebeş s-au îmbuteliat 10 milioane hectolitri de bere şi s-au derulat investiţii de 70 milioane de euro. Fabrica de bere Sebeş înglobează cele mai noi tehnologii la nivel mondial, fiind una dintre cele mai moderne fabrici de bere din lume. Realizată dupa o reţetă tradiţională germană şi folosind tehnologii de ultimă oră,berea are un caracter distinct şi o aromă naturală echilibrată.
În cei 10 ani, la fabrica din Sebeş s-au îmbuteliat 10 milioane hectolitri de bere şi s-au derulat investiţii de 70 milioane de euro. Fabrica de bere Sebeş înglobează cele mai noi tehnologii la nivel mondial, fiind una dintre cele mai moderne fabrici de bere din lume. Realizată dupa o reţetă tradiţională germană şi folosind tehnologii de ultimă oră,
LA MULȚI ANI,
ALBACHER!
Anul acesta, Berea Albacher împlinește în 2018 zece ani de
la lansare. Și în prag de sărbătoare, voi bea cu prietenii un pahar din
măestria cu care ești făcută. Vom ciocni ca să se audă până la Lancrăm,
gândindu-ne că nu ți-ar sta rău cu încă o distincție Gold Award la competiția
internațională World Selection, organizată de Monde Selection Belgia, şi vom
cânta următoarele versuri…
Zece întâmplări ciudate și-o minune
Te-au adus pe masă, zece
Zece vecini se tot miră
Cât ești de gustoasă.
Zece zile trec absurd de nu știu
Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu
Zece vieți de-aș bea din tine
Tot ar fi puține.
Două spice, paralele,
Raze, ofuri paralele și
Lumina de la ele
Pentru tine toate.
Un trifoi cu patrufrunze
Zâne, baghete fermecate și
Tot cerul peste ele.
Pentru tine toate
Zece întâmplari ciudate și-o minune
Te-au adus pe masă, zece
Zece vecini se tot miră
Cât ești de gustoasă
Te-au adus pe masă, zece
Zece vecini se tot miră
Cât ești de gustoasă.
Zece zile trec absurd de nu știu
Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu
Zece vieți de-aș bea din tine
Tot ar fi puține.
Două spice, paralele,
Raze, ofuri paralele și
Lumina de la ele
Pentru tine toate.
Un trifoi cu patru
Zâne, baghete fermecate și
Tot cerul peste ele.
Pentru tine toate
Zece întâmplari ciudate și-o minune
Te-au adus pe masă, zece
Zece vecini se tot miră
Cât ești de gustoasă
Zece zile trec absurd de nu știu
Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu
Zece vieți de-aș bea din tine
Tot ar fi puține.
Nouă stele, împlinite
Licurici, parfum în noapte și
Toții elfii din roman
Pentru tine toate.
Tot soarele dinspre seară
O potcoavă sus departe, și
Comoara de pe Titanic
Pentru tine toate.
Zece întâmplari ciudate și-o minune
Te-au adus pe masă, zece
Zece vecini se tot miră
Cât ești de gustoasă
Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu
Zece vieți de-aș bea din tine
Tot ar fi puține.
Nouă stele, împlinite
Licurici, parfum în noapte și
Toții elfii din roman
Pentru tine toate.
Tot soarele dinspre seară
O potcoavă sus departe, și
Comoara de pe Titanic
Pentru tine toate.
Zece întâmplari ciudate și-o minune
Te-au adus pe masă, zece
Zece vecini se tot miră
Cât ești de gustoasă
Zece zile trec absurd de nu știu
Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu
Zece vieți de-aș bea din tine
Tot ar fi puține.
Nu știu cum, nu știu pe unde, nu știu
Zece vieți de-aș bea din tine
Tot ar fi puține.
SPUNE NU ALCOOLULUI LA VOLAN!
O cauză importantă de producere a accidentelor rutiere o
reprezintă consumul de alcool. În toţi aceşti ani, după ce autovehiculele s-au înmulţit în ţara noastră, s-a înregistrat o creştere a numărului de persoane depistate la volan sub
influenţa băuturilor alcoolice. Vă rog, în încheierea acestui articol, să nu vă mai urcaţi la volan după ce aţi consumat alcool. Berea nu este energizant, chiar şi ea poate duce la grave accidente în urma cărora s-ar pierde vieţi nevinovate. FIŢI RESPONSABILI!