stickere.net - Stickere Decorative si Tablouri Canvas

Cu VIA(ţă) tot înainte

De câte ori vorbesc de cancer îmi vine să plâng; da, şi bărbaţii plâng câteodată, vorba lui Bittman. Este dificil să vorbeşti de cel mai mare criminal în libertate al acestui secol. Încă nu şi-a găsit naşul, dar eu încă mai cred că semenii mei îl vor răpune într-o bună zi, chiar din faşă, când nici nu va apuca să mai devină adult. Acest monstru cu 1000 de capete, căruia dacă i se taie unul cresc alte 100 în loc.

În urmă cu un an am primit vestea că cineva din familia mea este chinuită de cancer. Suferinţa este enormă. Citostaticele sunt cele mai bune prietene ale persoanei în cauze, iar zilele devin altare de rugăciuni din care se naşte speranţa. Să las nostalgia la o parte şi să vă povestesc puţin despre ceea ce înseamnă cancer.
Cancerul, cunoscut şi sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului.
Fumatul este cauza a circa 22% din decesele cauzate de cancer. Alte 10% se datorează obezității, unei diete necorespunzătoare, lipsei de activitate fizică și consumului de alcool. Printre alți factori se numără anumite infecții, expunere la radiații ionizante și poluanților de mediu. În țările în curs de dezvoltare aproape 20% din cancere sunt cauzate de infecții ca hepatita B, hepatita C și papilomavirusului uman. Acești factori acționează, cel puțin parțial, prin modificarea genelor unei celule. În mod obișnuit, multe asemenea modificări genetice sunt necesare până la dezvoltarea sau apariția cancerului. Aproximativ 5–10% din cancere se datorează defectelor genetice moștenite ereditar, de la părinți. Cancerul poate fi detectat prin anumite semne și simptome sau prin teste de depistare a cancerului. Apoi, în mod obișnuit, se fac alte analize și investigații prin imagistică medicală și se confirmă prin biopsie.

Despre sistemul românesc ştim bine cu toţii la ce nivel se află şi la fel de mult ştim şi câtă susţinere au aceşti suferinzi în spitale. Astfel, o asociaţie a reuşit să dezvolte împreună cu LIDL România aplicația VIA, o aplicaţie care vine în ajutorul persoanelor tinere afectate de cancer prin uşurinţa comunicării între ele într-un mediu online.

De ce VIA?
Această aplicaţie are rolul de a pune în legătură cât mai mulţi tineri care sunt chinuiţi de cancer. De fapt, se doreşte ca ea să unească oarecum oamenii căzuţi în ghearele acestui criminal care îi maltratează zile la rând înainte să îi ucidă.

Ce oferă VIA

VIA le oferă tuturor celor care se înscriu pe ea să discute liber despre orice subiect. Tot aici se pot conecta tineri care au trecut prin experienţe asemănătoare şi care doresc să îşi facă prieteni; prieteni cărora să le povestească întâmplări şi pe care să îi încurajeze ca să treacă cu brio peste această încercare dificilă.

Cât costă VIA?

VIA nu costă nimic. Este gratuită şi se poate descărca de pe Google Play şi de pe Apple Store.

Cum se foloseşte VIA?
VIA nu este o aplicaţie complicată. Oricine o descarcă îşi poate crea un cont dacă va completa căsuţele cu nume, prenume, vârsta, oraşul, parolă, adresă de e-mail și diagnosticul, după care trebuie ales un nume de utilizator, neapărat altul decât numele real. Există posibilitatea să fie adăugată o fotografie de profil și informații despre fiecare în parte. Aşadar, aşa se pot începe conversațiile cu persoanele în cauză, iar VIA le dă și oportunitatea să participe la diverse evenimente.

Cine a creat VIA?
În spatele acestei idei stă Asociația Little People România, cea care a luat naştere la inițiativa fondatorilor Katie și Shajjad Rizvi în 1996 în Cluj Napoca din dorința de a oferi fiecărui copil și adolescent bolnav de cancer sprijinul de care are nevoie. În prezent asociația pune la dispoziția domeniului oncopediatric din România și Republica Moldova o serie de servicii de înaltă calitate, programe zilnice de suport psihosocial a pacienților, evenimente complexe pentru tinerii supraviețuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secțiilor din spital prin proiecte de renovare a camerelor de joacă, donare de aparatură medicală și achiziționarea medicamentelor greu accesibile, grijă și implicare constantă din partea unei echipe dedicate.

Misiunea organizației este îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, prin oferirea unui suport psihosocial pe toată perioada spitalizării și după finalizarea tratamentului, contribuind astfel semnificativ la rata de supraviețuire a acestui grup de bolnavi. În centrul universului Asociației Little People se află pacientul. Fiecare activitate planificată, fiecare tabără organizată și fiecare proiect scris situează pe primul loc pacientul și familia acestuia!
Asociația Little People este dedicată promisiunii de a nu expune un pacient sau un minor în situația de boală, durere sau într-o lumină negativă și de a nu folosi imagini ale suferinței umane cu scopul de strânge fonduri sau pentru a câștiga bani. În cazul în care pacienţii doresc să facem publice anumite poze (de exemplu în cazul întâlnirilor cu celebrităţi), acordul părinţilor este cerut în prealabil.