stickere.net - Stickere Decorative si Tablouri Canvas

Ce mănânc ca să am un organism sănătos

Ca să am un organism sănătos trebuie mai întâi să ştiu să am grijă de el. Iată ce consum eu aproape zilnic:

Suc de fructe

Beau sucuri fără pulpă, vitaminele sunt extreme de importante pentru orice organism. De obicei le beau dimineaţa, pentru maximum de energizare şi detoxifiere, iar mai târziu pe post de gustare între mese. Niciodată nu le consum seara fiindcă fermentează, mă balonează şi îmi provoacă insomnii.

Nuci, seminţe

De ele nu mă despart. Au multe grăsimi monosaturate şi polisaturate şi nutrienţi care înfrumuseţează pielea, dar nu pentru acest lucru le consum.

Prânzul la ora 12:00

Carne mănânc doar la micul dejun şi la pranz, iar seara servesc ceva uşor: de exemplu legume cu orez.

Carne? Hm…

Mă păzesc pe cât de mult pot de cea de porc. Mi se parea prea grea, are prea multe grăsimi şi puţini nutrienţi de care organismul ar putea beneficia.
Nici cu carnea de vită nu mă impact. Ea are un nivel ridicat de colesterol şi nu o consum de mai mult de două ori pe săptămână.
De obicei consum carne de pui şi peste, cele mai sănătoase. Aleg somonul când vine vorba de peşte – este o sursă bogată în Omega 3 şi vitamina D, esenţiale dacă stau mai mult prin birou şi mai puţin afară.

Pâine? Foarte puţină

Mă rezum la 6 felii pe zi şi normal mănânc mai multe dimineaţa (3) şi doar una la cină. Prefer pe cea integrală, nu pe cea albă, pentru că doar aşa îi dau organismului carbohidraţii buni de care are nevoie.

Legume

Nutriţioniştii recomandă trei porţii de legume pe zi, pentru ca organismul să-şi extragă necesarul de fibre şi vitamine. Nu uit niciodată ca la fiecare masă să introduc în meniu o legumă.

Orezul

Îmi dă energie şi mă ajută să-mi menţin greutatea stabilă, pentru că reglează tranzitul intestinal şi scade glicemia.

Lichidele

Beau aproximativ 2-3 litri de lichide în fiecare zi (ceai, apă, lapte).
Ceaiul este are antioxidanţi şi are foarte puţine calorii; beau circa 2-3 căni pe zi.
Nu consum băuturi carbogazoase sau cafele, iar alcool nu consum deloc.

Cerealele

Conţin betaglucan şi fibre care mă ajută să-mi pun pe roate metabolismul, dar atenţie: nu le consum după micul dejun!
Au multe calorii, se digeră dificil, se absorb mai greu în organism.

Lactatele

De obicei, dimineaţa mai consum un iaurt cu cereale, ori brânză la prânz şi lapte seara, ca să adorm mai bine.

Fructele

Le mănânc cu cereale şi iaurt la micul-dejun, şi apoi pe post de gustări între mese, dar servesc un singur tip de fruct, nu le mixez şi nu le mănânc niciodată imediat după masă, ci aştept două ore ca să se digere mâncarea dinainte.

Consum o cantitate însemnată de fructe şi legume fiindcă îmi ajută starea generală de sănătate, reducand în acelaşi timp riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Din fructe şi legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic şi minerale ca: fierul, calciu si magneziu. 
Aceste produse au un conţinut scăzut de grăsimi şi sodiu, şi sunt o sursă eficientă de fibre. 

Principalele mese ale zilei, dar şi gustarile le realizez din aceste alimente. Nu numai că oferă organismului energia necesară pentru întreaga zi, aceste alimente sunt o sursă eficientă de fibre, complexul vitaminic B, calciu şi fier. Aici se găsesc: orezul, pastele, cartoful dulce, bananele etc. 

Dar ce mă fac când pielea devine palidă sau îngălbenită, când mă simt obosit, am senzaţia de înţepături, temperatura corpului este ridicată sau vederea nu mă mai ajută?
Desigur, merg la medicul de familie, iar el îmi va spune că îmi lipseşte o vitamină din organism, şi anume: B12.

Ce este această vitamină?

Vitamina B12 face parte din familia vitaminelor B, alaturi B1, B2, B3, B6 şi B9 şi este necesară pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi producţia de celule roşii.
Cobalmina este supranumită şi „vitamina roşie” datorită rolului esenţial pe care îl are în transportul oxigenului în organism şi în sinteza hemoglobinei, substanţă prezentă în globule roşii din sânge (eritrocite).
Datorită proprietăţilor sale, vitamina B12 este necesară pentru funcţionarea normală a sistemului nervos şi a creierului.
Vitamina B12 este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. Ea nu poate fi stocată în organismul uman pentru utilizare ulterioară, aşadar avem nevoie în fiecare zi de un aport de B12.

Cum apar carenţele de vitamina B12

Carenţele de cobalmina apar atât printr-o alimentaţie deficitară, cât şi din cauza unor tulburări care pot afecta modul în care este absorbită vitamina de către organism.

Pacienţii care suferă de gastrită, ulcer sau sindrom de reflux gastro-esofagian şi administrează medicamente pentru reducerea secreţiei de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompă de protoni) pot dezvolta carenţe de B12.

Persoanele care au boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, boala celiacă), precum şi pacienţii care au suferit diverse intervenţii chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel de expuşi posibilelor stări carenţiale de B12.

Alte cauze care pot declanşa carenţa de cobalmină sunt lupusul şi afecţiunile autoimune, alcoolismul, afecţiunile bacteriene sau parazitare la nivel digestiv.

Există ceva care să aducă un plus de vitamina B12 în organism?

Bineînţeles. B12 Vital, cel care a fost lansat de curând pe piața din România, şi este un supliment alimentar care aduce un plus de energie şi este ideal pentru stres. Mai mult, combate extenuarea, reduce oboseala și îmbunătățește calitatea somnului.

B12 Vital nu este un medicament, ci este o vitamină hidrosolubilă esențială pentru organism, un supliment produs de WÖRWAG Pharma, o companie germană cu un renume foarte bun la nivel internațional.

Recomandarea de administrare este de 1 comprimat B12 Vital pe zi, înghiţit întreg cu o cantitate suficientă de apă, de preferinţă înainte de micul dejun. A se reţine că substanţa activă este vitamina B12.