Ca să am un organism sănătos trebuie mai întâi să ştiu să am
grijă de el. Iată ce consum eu aproape zilnic:
Suc de fructe
Beau sucuri fără pulpă, vitaminele sunt extreme de
importante pentru orice organism. De obicei le beau dimineaţa, pentru maximum de
energizare şi detoxifiere, iar mai târziu pe post de gustare între mese.
Niciodată nu le consum seara fiindcă fermentează, mă balonează şi îmi
provoacă insomnii.
Nuci, seminţe
De ele nu mă despart. Au multe grăsimi
monosaturate şi polisaturate şi nutrienţi care înfrumuseţează pielea, dar
nu pentru acest lucru le consum.
Prânzul la ora 12:00
Carne mănânc doar la micul dejun şi la pranz, iar seara
servesc ceva uşor: de exemplu legume cu orez.
Carne? Hm…
Mă păzesc pe cât de mult pot de cea de porc. Mi se parea
prea grea, are prea multe grăsimi şi puţini nutrienţi de care organismul ar
putea beneficia.
Nici cu carnea de vită nu mă impact. Ea are un
nivel ridicat de colesterol şi nu o consum de mai mult de două ori pe
săptămână.
De obicei consum carne de pui şi peste, cele
mai sănătoase. Aleg somonul când vine vorba de peşte – este o sursă bogată
în Omega 3 şi vitamina D, esenţiale dacă stau mai mult prin
birou şi mai puţin afară.
Pâine? Foarte puţină
Mă rezum la 6 felii pe zi şi normal mănânc mai
multe dimineaţa (3) şi doar una la cină. Prefer pe cea integrală, nu pe cea
albă, pentru că doar aşa îi dau organismului carbohidraţii buni de care are
nevoie.
Legume
Nutriţioniştii recomandă trei porţii de legume pe zi,
pentru ca organismul să-şi extragă necesarul de fibre şi vitamine. Nu uit
niciodată ca la fiecare masă să introduc în meniu o legumă.
Orezul
Îmi dă energie şi mă ajută să-mi menţin greutatea stabilă,
pentru că reglează tranzitul intestinal şi scade glicemia.
Lichidele
Beau aproximativ 2-3 litri de lichide în fiecare
zi (ceai, apă, lapte).
Ceaiul este are antioxidanţi şi are foarte puţine
calorii; beau circa 2-3 căni pe zi.
Nu consum băuturi carbogazoase sau cafele,
iar alcool nu consum deloc.
Cerealele
Conţin betaglucan şi fibre care mă ajută
să-mi pun pe roate metabolismul, dar atenţie: nu le consum după micul
dejun!
Au multe calorii, se digeră dificil, se absorb mai greu în
organism.
Lactatele
De obicei, dimineaţa mai consum un iaurt cu cereale,
ori brânză la prânz şi lapte seara, ca să adorm mai bine.
Fructele
Le mănânc cu cereale şi iaurt la micul-dejun, şi apoi pe
post de gustări între mese, dar servesc un singur tip de fruct,
nu le mixez şi nu le mănânc niciodată imediat după masă, ci aştept două ore ca
să se digere mâncarea dinainte.
Consum o cantitate însemnată de fructe şi legume fiindcă îmi
ajută starea generală de sănătate, reducand în acelaşi timp riscul
apariţiei bolilor cardiovasculare. Din fructe şi legume organismul
absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic şi minerale
ca: fierul, calciu si magneziu.
Aceste produse au un conţinut scăzut de grăsimi
şi sodiu, şi sunt o sursă eficientă de fibre.
Principalele mese ale zilei, dar şi gustarile le realizez
din aceste alimente. Nu numai că oferă organismului energia necesară pentru
întreaga zi, aceste alimente sunt o sursă eficientă
de fibre, complexul vitaminic B, calciu şi fier. Aici se
găsesc: orezul, pastele, cartoful dulce, bananele etc.
Dar ce mă fac când pielea devine palidă sau îngălbenită,
când mă simt obosit, am senzaţia de înţepături, temperatura corpului este
ridicată sau vederea nu mă mai ajută?
Desigur, merg la medicul de familie, iar el îmi va spune că
îmi lipseşte o vitamină din organism, şi anume: B12.
Ce este această vitamină?
Vitamina B12 face parte din familia vitaminelor B,
alaturi B1, B2, B3, B6 şi B9 şi este necesară pentru buna funcţionare a
sistemului nervos şi producţia de celule roşii.
Cobalmina este supranumită şi „vitamina roşie” datorită
rolului esenţial pe care îl are în transportul oxigenului în organism şi în
sinteza hemoglobinei, substanţă prezentă în globule roşii din sânge
(eritrocite).
Datorită proprietăţilor sale, vitamina B12 este necesară
pentru funcţionarea normală a sistemului nervos şi a creierului.
Vitamina B12 este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se
dizolvă în apă. Ea nu poate fi stocată în organismul uman pentru utilizare
ulterioară, aşadar avem nevoie în fiecare zi de un aport de B12.
Cum apar carenţele de vitamina B12
Carenţele de cobalmina apar atât printr-o alimentaţie
deficitară, cât şi din cauza unor tulburări care pot afecta modul în care este
absorbită vitamina de către organism.
Pacienţii care suferă
de gastrită, ulcer sau sindrom de reflux
gastro-esofagian şi administrează medicamente pentru reducerea secreţiei
de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompă de protoni) pot dezvolta
carenţe de B12.
Persoanele care au boli inflamatorii
intestinale (boala Crohn, boala celiacă), precum şi pacienţii care au
suferit diverse intervenţii chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel
de expuşi posibilelor stări carenţiale de B12.
Alte cauze care pot declanşa carenţa de cobalmină
sunt lupusul şi afecţiunile autoimune, alcoolismul,
afecţiunile bacteriene sau parazitare la nivel digestiv.
Există ceva care să aducă un plus de vitamina B12 în
organism?
Bineînţeles. B12 Vital,
cel care a fost lansat de curând pe piața din România, şi este un
supliment alimentar care aduce un plus de energie şi este ideal pentru stres.
Mai mult, combate extenuarea, reduce oboseala și îmbunătățește calitatea
somnului.
B12 Vital nu este un medicament, ci este o vitamină
hidrosolubilă esențială pentru organism, un supliment produs de WÖRWAG Pharma,
o companie germană cu un renume foarte bun la nivel internațional.
Recomandarea de administrare este de 1 comprimat B12 Vital
pe zi, înghiţit întreg cu o cantitate suficientă de apă, de preferinţă înainte
de micul dejun. A se reţine că substanţa activă este vitamina B12.