stickere.net - Stickere Decorative si Tablouri Canvas

SĂ PROTEJĂM COPIII DEFAVORIZAŢI!


Țara noastră a ratificat Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului, în care se stabilește că “principiul interesului superior al copilului” este fundamental în orice decizie luată de autoritățile publice sau de organizațiile private.
Copiii crescuți în centre de plasament au rezultate mai slabe din punct de vedere
psihosocial și cognitiv. Impactul asupra IQ-ului este, de asemenea, semnificativ. Banca Mondială și UNICEF, în colaborare cu DGASPC, au efectuat o cercetare în cele 150 de centre de plasament din România.
Față de Europa, România are cea mai mare rată de copii aflați în centre de plasament. Recomandările studiului au fost de dezinstituționalizare treptată. Legea 272/2004 privind protecția și promovarea copilului a fost modificată, în trecut, pentru excluderea copiilor sub vârsta de 36 de luni de la plasarea în centre de tip rezidențial.
Prin propunerea legislativă PLX 458/2018, se propune modificarea Legii 272/2004, în sensul în care plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus uneori la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis.
Excepția o fac copiii mai mici de 7 ani în situațiile în care prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate. În studiu s-au evidențiat multiplele eforturi de îmbunătățire a sistemului de protecție a copilului din România, atât la nivel legislativ, cât și al practicilor de lucru.