stickere.net - Stickere Decorative si Tablouri Canvas

Cum folosesc Energia ONorabil în casa mea

De cele mai multe ori factura la energie îmi golește buzunarul. Sincer, mă enervam, recunosc, până într-o zi când mi-am dat seama de unde provine această risipă. În locuinţa mea se găsesc multe de aparate electrocasnice care, pe lângă faptul că nu se odihneau deloc, nu erau nici folosite corect, ceea ce ducea la un consum foarte mare de curent electric.

Ca oameni, suntem diferiți; fiecare are stilul său de economisire. Cum spuneam, după ce m-am prins de unde provine paguba, am început să cred că sunt un maestru al economisirii. Și de aici s-a transmis dorința și către alte domenii. A nu se confunda cu sindromul “Hagi Tudose”, căci nu sunt deloc zgârcit.

Cel mai mult ador faptul că astfel pot contribui la prelungirea vieții planetei noastre. Sunt fericit că am început să reduc risipa de energie electrică, ba chiar și de apă plus aruncarea deșeurilor corespunzător.

De la acest bine pe care tindem să îl aducem cu toții Terrei, s-a născut o campanie.
E.ON Energie România dorește să ne încurajeze să reducem consumul de resurse. EconomiiLaPuterea100 este sloganul pe care E.ON l-a adoptat și prin care dorește să ofere idei utile celor care nu vor să mai aibă facturile cât casa sau să reducă risipa de resurse, sau vor să prelungească viața planetei noastre.

Pentru mai multe idei te invit pe canalul oficial de Youtube al companiei

Ideile puse de mine în practică pentru a economisi energie

Sting luminile și calculatorul când plec de acasă

Am observat, vizitând casele amicilor sau ba chiar ale rudelor, că cei mai mulți dintre ei lasă calculatorul sau/şi luminile aprinse cât timp pleacă până la chioşcul din cartier sau până la poştă ori la o scurtă plimbare în parc. Eu nu am fost de acord cu această risipă şi am considerat că nu sunt nişte exemple demne de urmat.

Becuri economice

Am început să folosesc becuri economice. Au o durată de 10 ori mai lungă de viaţă şi un consum de energie cu până la 75% mai redus comparativ cu un bec clasic. M-am obişnuit cu ele, chiar îmi plac foarte mult. La început, familia mea nu a fost de acord cu ele. Le-am înţeles oful membrilor (“În trecut am scris şi învăţat la lumânare, acum ne trebuie astfel de becuri. Măcar acum să avem lumină în casă, că pe lumea cealaltă numai în întuneric vom sta.” îmi tot spunea tata) Însă lucrurile au stat chiar bine după ce am montat primul bec. Au înţeles într-un final că singura schimbare este doar în bine; şi aceea se numea: economia de energie!

Aparatura electronică şi electrocaznică nu stă în priză

Nu o las niciodată conectată la curent când nu o folosesc. Pur şi simplu consumă, iar asta înseamnă risipă. Mi-am zis că degeaba am pus becuri economice dacă prizele gâfâie.

Dezgheţ frigiderului

Frigiderul și congelatorul sunt printre cei mai mari consumatori de energie din casă. Aproximativ 14% din factura de curent electric este generată de frigider, ceea ce îl pune pe locul 2 ca utilizare a energiei după aerul condiționat. Astfel, eu îl dezgheţ în mod regulat, făcând ca al său consum de energie să nu mai crească cu până la 30%.

Locația, locația, locația

Evit să așez vreodată frigiderul lângă o sursă de căldură, cum ar fi un cuptor, aragaz sau radiator. Evit lumina directă a soarelui şi mă asigur mereu că frigiderul are suficientă ventilație. În acest fel, compresorul nu va rula continuu.

Nu pun mâncarea în frigider cât este fierbinte

O las, mai întâi, să se răcească. Administrația pentru Hrană și Medicamente recomandă refrigerarea sau congelarea alimentelor rămase în urma unei mese în termen de 2 ore după servire. Eu aplic un truc simplu pentru a grăbi procesul de răcire a alimentelor – în loc să pun vasul din care am mâncat, împart resturile în câteva vase mai mici.

Nu deschid niciodată fereastra când aerul condiţionat este pornit

Fiecare salt de temperatură duce la risipă de curent electric. Să menții o temperatură scăzută este întotdeauna mai economic decât să răcești totul până la acel nivel. Este fix ca la mașini, unde consumul pe perioada de accelerație este și de 20 de litri/100 km, dar apoi pentru a menține viteza constantă consumă doar 7 litri/100 km.

Folosesc inteligent mașina de spălat

Setez mașina de spălat la temperatura de 30 grade Celsius, reducând astfel consumul de energie electrică cu 40% față de programele cu temperaturi mai ridicate. În acest mod reușesc să-mi ușurez factura lunară de curent electric și să economisesc mai mult.