stickere.net - Stickere Decorative si Tablouri Canvas

Bicicletele electrice între mit şi realitate

Poluarea este povara care nu trebuie deloc ignorată. Tot ea a fost cauza unor mari dezastre produse de vremea rea abătută în multe dintre ţările de pe acest glob pământesc şi tot ea are are efecte importante asupra sănătăţii noastre pe termen lung în special în mediul urban aglomerat. Aşa începe tehnologia electrică să ia avans pas cu pas şi din ce în ce mai multe persoane optează pentru astfel de vehicule cum ar fi biciclete electrice, trotinete sau hoverboarduri.

Printre noi sunt şi persoane care arată cu degetul tehnologia electrică, spunând că nu rezolvăm nimic cu ea, că deşeurile sunt tot o cauză a poluării, iar aceste vehicule electrice nu sunt atât de rapide pe cât doresc unii. Corect! Dar nu este nimeni forţat să aleagă un asemenea vehicul, ele sunt opţionale.

Astăzi, nu voi încerca pe nimeni să conving să cumpere o bicicletă electrică, de pildă, ci voi încerca să arăt cum ar putea ele să ajute în viaţa de zi cu zi.

De ce este bine să optezi pentru o bicicletă electrică
Păi, bicicletele electrice sunt mijloace de transport extreme de sănătoase. Mai mult decât atât, ele ne ajută să ne menţinem forma fizică. Interesant este că ele sunt şi comode. Parcă ne-am afla pe un aparat dintr-o sală de fitness.
Ele pot fi utilizate în fiecare zi pentru distanţe mari, ca omul să se deplaseze dintr-un loc în altul: casă- birou, casă-piaţă, casă-frizerie, etc.
Dacă sunt utilizate pe distanţe mai mari, efortul creşte, iar dacă drumul trebuie urcat uneori, după ce acesta se încheie, omul trebuie să facă o baie, căci este solicitant.

Cum funcţionează o astfel de bicicletă
La prima vedere nu este nici o diferenţă între bicicleta electrică şi cea clasică, diferenţa o face prezenţa unui motor electric amplasat în butucul din faţă sau din spate al cadrului şi un acumulator Li-Ion reîncarcabil.

Modurile bicicletelor electrice pot fi asistate simplu (pornit sau oprit), asistat complex sau mod complet autonom, prin care utilizatorul controlează viteza de deplasare a bicicletei prin intermediul unui manşon ce poate fi rotit similar cu cel din ghidonul unei motociclete, fără a fi necesar să pedaleze în timpul mersului, cum se întâmplă în cazul modului asistat.

De reţinut este faptul că bicicletele electrice sunt limitate în Uniunea Europeana la o putere de maxim 250 W (aproximativ 0.3 CP), adică pot atinge o viteză maximă de aproximativ 25 km/ora în modul complet autonom, dar în funcţie de model aceste caracteristici pot varia semnificativ, desigur.

Avantajele şi dezavantajele bicicletei electrice

Cel mai important avantaj pentru bicicletele electrice este că reprezintă varianta mai ieftină de deplasare în oraş pe două roţi, pe distanţe medii şi lungi.

Costul ei de exploatare este foarte redus în comparaţie cu deplasarea cu transportul în comun, pentru care trebuie să plătim câţiva zeci de lei lunar pentru un abonament pe toate traseele. Costul încărcării zilnice a acumulatorului adaugă lunar circa 10-15 lei în plus la factura de curent electric.

Trecând la dezavantaje, poate cel mai mare îl constituie de departe preţul, modelele super-performante fiind de obicei sunt mai scumpe decât modelele clasice. Motorul, acumulatorii şi partea electronică duc la acest lucru.

Este clar că nu toată lumea are un buget mare. Vestea bună este că se aşteaptă ca preţurile să scadă odată cu intereseul oamenilor pentru ele.

Un alt dezavantaj este greutatea; motorul electric şi bateria împreună aduc câteva kilograme în plus, unele modele ajungând şi la borne mari (20 de kilograme). Transportul lor pe scări, dacă stai la un etaj superior, devine greu, mai ales dacă blocul nu este dotat cu un ascensor.

În concluzie, bicicletele electrice sunt o soluţie nemaipomenită pentru persoanele care vor să meargă pe distanţe lungi cu bicicleta, care locuiesc într-un mediu urban aglomerat, pentru a evita oboseala acumulată de regulă pe drum cu o bicicletă tradiţională.

Aceste biciclete pot fi utilizate şi prin folosirea pedalelor obişnuite, la fel ca şi cele tradiţionale, astfel că nu trebuie neapărat renunţat la plăcerea de a pedala.
Mai mult, costurile pentru reîncărcarea acumulatorului sunt foarte scăzute, singurul dezavantaj tehnic fiind greutatea mai mare, care, repet, face ca portabilitatea să aibă de suferit.
Cum am spus şi mai sus, pe lângă biciclete mai sunt şi alte vehicule electrice cum ar fi trotinetele electrice şi hoverboardurile. Mai multe despre trotinete, îi invit pe cei interesaţi să fie prezenţi pe data de 16 iunie, în showroomul evoMAG, pe Splaiul Unirii nr. 257-259 din București, unde 40 de modele sunt gata să fie încercate.

Din nefericire, preţurile bicicletelor electrice sunt încă destul de mari pentru majoritatea oamenilor din România, însă pe parcursul timpului acestea ar putea scădea, moment în care vor deveni atractive pentru o gamă mai variată de persoane.